Lektionspass Start!
Kursstart med information, källkritiska övningar, släktträd, tidslinjer och studieteknik
Välkommen till Historia 1b!
Då det fortfarande är Coronatider med begränsningar, så startar vi kursens första månad med att ha undervisning i salen eller via meetlänk. Kameran kommer dock vara påslagen vid varje lektionspass, för de som följer undervisningen på distans. Vår första lektion tillsammans på kursen är på distans, så vi ses via meetlänk via Classroom!
Vi sätter igång direkt med källkritik genom att granska en bild och ett filmklipp! Därefter går vi in på kursen Historia 1b– syfte, mål, upplägg och betygskriterier. Du får också med dig en läxa; fyll i ett SLÄKTTRÄD” som du skickar in via Hjärntorget/inlämningsuppgift till nästa lektionstillfälle.
Låt oss börja!
Ex 1 Källkritik: Brandskattningen i Visby ( tavla)
a.Brandskattningen av Visby – Epok
b. Brandskattningen av Visby 1361
c. Visby 1361 Invasionen av Gun Westholm – 2014
Ex 2 Källkritik: Trump och Last night in Sweden? (videoklipp)
Under ett kampanjmöte i Florida lördagen den 18 februari 2017 så riktade Donald Trump skarp kritik mot flyktingpolitiken i Europa och nämnde då en incident (terroristattack) som skulle försigått i Sverige. Talet innehåller felaktigheter och är ett bra exempel på vad som händer om man ej undersöker källorna – de faktiska förhållandena.
Skolverket : HISTORIA 1b –
centralt innehåll i kursen med kommentarer, kursplan och kunskapskrav
2011 så förändrades historieämnet och de teoretiska gymnasielinjerna fick en obligatorisk historiekurs – Historia 1b. Det är denna kurs som du nu skall påbörja. Här är Skolverkets presentation av Historieämnet och kurs 1b:
1. Presentation av ämnet Historia och kursplan Historia 1b: Kurs Historia 1b – Skolverket 2020
2. Kommentarer till kursplan: Kommentarmaterial från Skolverket angående historieämnet 2020
3. Kunskapskrav (betyg): Kunskapskrav, Historia 1b, 100 poäng, Kurskod HISHIS01b
Kursplan HVG (HVG = Hvitfeldtska Gymnasiet)
Kursplan Historia kurs 1b: Kursplan Historia 1b 2020-2021
Kursmaterial
Lärobok: Samband Historia Plus av Niklas Ericsson och Magnus Hansson.
Denna webbplats www.hvistoria.se kommer innehålla material samt instruktioner som är viktiga för denna kurs. Därför är det viktigt att du regelbundet besöker sidorna!
UPPGIFT 1 “SLÄKTTRÄD” (läxa)
Första uppgiften vi gör handlar om Dig och Din historia! Du ska göra en liten minisläktforskning …och ha fokus på :
- Hur långt tillbaka i tiden kommer du i ditt släktträd? Fyll i så mycket du kan! Kanske kommer du till medeltiden eller så tar det stopp med din mor? Har du eller någon i släkten släktforskat så får du kanske komplettera med fler sidor.
- Den andra frågan du ska ställa dig och besvara är när din familj blev Göteborgare? Vad var det som lockade med just Göteborg?
Du lämnar in ditt SLÄKTTRÄD via Classroom med deadline till en halvtimme in på nästa lektionspass.
Släktträd: Släktträd ifyllbart
Exempel på ifyllt släktträd: Anders Macgregor Thunell
Förr var det lite krångligt att släktforska. Ofta fick du gå till Landsarkivet/ pastorsexpeditionen i respektive stad eller skicka efter Folkbokföringsböckerna och sitta på ditt lokala bibliotek och söka efter dina släktingar. Sedan kom fler och fler ollkbokförngsböcker att fotograferas och du kunde beställa hem filmremsor. Idag sker släktforksning lite enklare – via ditt DNA. Följande film handlar om hur det går till och små överraskningar…
DNAtest – snabbt, enkelt och ifrågasatt?
TID och TIDSLINJER?
Övning: Vi kommer tillsammans skapa en historisk tidslinje. Vilka händelser måste absolut vara med? Varför?
Skolverket: Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll – Den europeiska epokindelningen utifrån ett kronologiskt perspektiv.
Exempel på olika tidslinjer
Varför kan en säga att vår skapade tidslinje i övningen är helt korrekt och samtidigt fullständigt fel?
Svar: En tidslinje kan vara lokal, regional och nationell.
Skolverket: Undervisningen i kursen skall ta upp – Problematisering av historiska tidsindelningars beroende av kulturella och politiska förutsättningar utifrån valda områden till exempel varför tidsbegreppet vikingatid infördes i Sverige under 1800-talets slut eller jämförelser med tidsindelningar i någon utomeuropeisk kultur.
Tidslinjerna avslöjar vilket perspektiv en har på historien. Här kommer tre exempel via kartbilder:
STUDIETEKNIK
Innan vi börjar med att gå gå igenom den äldre historiens tidsepoker och utmärkande drag för dessa, så ska vi stanna upp ett tag och prata studieteknik.
En studieteknik som fungerar, underlättar dina studier och att nå dina mål i kursen och kan till och med ge mer fritid!
Ett moment som ingår i studietekniken är att antecka. Det är en konst att göra anteckningar! Här är ett bildspel om varför det är bra att skapa en rutin i att anteckna på lektionspassen, bearbeta sina anteckningar efteråt och på så sätt vara väl förberedd inför prov eller redovisningar! Nu går du i årskurs 3 och har redan säkert goda rutiner både i studieteknik och för dina anteckningar, men som sagt, en repetition såhär efter sommaren, är aldrig fel. Nytt läsår, nystart med studierna – låt dig bli inspirerad!
Bildspel: Konsten att göra anteckningarSKAPA ANTECKNINGAR