HVISTORIA

  • Historia 2020-2021
    • Prövning Historia kurs 1b
    • Prövning – Källkritisk del
    • Prövning – IKT
  • Lektionspass
    • Historia 1b – Kerstin Högberg
    • Historia 1b – Peter Malmberg
    • Historia 1b – Anders MacGregor-Thunell

Historia 1b – Mellankrigstiden

IKT2: MELLANKRIGSTIDEN 1918–1939

Redovisade länder:
1. Storbritannien
2. Frankrike
3. Tyskland
4. Italien
5. Sovjetunionen
6. USA
7. Japan

GRUPPER: NA18EF – Grupper och länder

Uppgift: Klassen kommer att delas in i åtta grupper. Dessa grupper kommer att arbeta med tidsperioden 1918–1939 (förutom Ryssland som startar 1917). Denna period kallas allmänt för mellankrigstiden eftersom den ligger mellan två världskrig. Länderna som ni kommer få tilldelade är:
– Storbritannien
– Frankrike
– Tyskland
– Italien
– Sovjetunionen
– USA
– Japan
– Norden

Gruppmedlemmar skall samla information om sitt respektive land och sätta samman en presentation som beskriver landets utveckling under mellankrigstiden:
– Politiskt
– Ekonomiskt
– Socialt
– Kulturellt
– etc…

MATERIAL

Här ligger tre delar av Aftonbladets presentation av 1900-talet. Texterna är inte helt lätt att följa så var försiktiga då ni använder detta material. Tänk också på att ni skall beskriva de viktiga delarna i utvecklingen i era respektive länder – inte små sensationella händelser (även om det kan vara mer lockande ibland). OBS! Dessa texter fokuserar mycket på utvecklingen i Sverige, men vissa andra länder kommer in lite (speciellt i de kronologiska översikterna över varje år inom tidsperioden)…:
1. AFTONBLADET 10 TALET
2. AFTONBLADET 20 TALET
3. AFTONBLADET 30 TALET

Presentationen: Under två veckor (fyra lektionspass) så kommer ni gemensamt i gruppen skapa en muntlig presentation (10–12 minuter) som skall stödjas visuellt (dvs. via PowerPoint; Google Presentations; Keynote; Impress; Prezi eller något annat visuellt program). Den stora skillnaden från den tidigare IKT-övningen är att ni nu kommer att arbeta i åtta grupper med temat “Mellankrigstiden” + att ni kommer att ha en muntlig presentation i klassen (eller online beroende på Covid-19-situationen om några veckor). Den kunskap ni får genom att göra denna presentation + den kunskap ni får från de andra presentationerna kommer att vara viktig. Det är en del av den förkunskap ni behöver inför nästa del i kursen – Andra Världskriget.
Dessa artiklar och länkar hjälper er att förbereda denna uppgift:
1. IKT 2 Mellankrigstiden
2. IKT2 Skrivarcirkel

http://www.hvistoria.se/wp-content/uploads/2021/01/Visuell-presentation-tva-exempel.mp4


ARBETSGÅNG:
Jag kommer starta lektionerna under de kommande veckorna i MEET. Under den första lektionen (torsdagen den 4 februari) så kommer jag förklara denna uppgift så tydligt som möjligt. Ni kommer få reda på vilket land ni skall arbeta med samt vilka klasskamrater som ingår i gruppen. Ni kommer också ha möjlighet att ställa frågor osv… När jag förklarat uppgiften så tar ni kontakt med era gruppmedlemmar och påbörjar arbetet. Till denna lektion så skall ni ha fått tillbaka det källkritiska provet. I samband med att jag skickar ut detta prov så kommer ni också få en självutvärderingsblankett som ni skall fylla i och skicka till mig. Vi kommer under tiden ni arbetar med IKT2 ha enskilda samtal om hur ni anser att ni ligger till i kursen Historia 1b och hur jag anser att ni ligger till i denna kurs. Detta är en avstämning – ett mittkurssamtal.
Fredagens lektion (5 februari) samt den följande veckans lektioner kommer alltid starta med ett MEET. Jag kommer hålla en 10-15 minuters föreläsning om något under Mellankrigstiden och sedan så har ni resten av lektionen till eran grupp – eget arbete. Under denna tid så kommer jag kalla er – en och en – och ha de enskilda samtalen (under förutsättning att ni har skickat in självutvärderingsblanketten annars så vet jag inte hur ni tycker ni ligger till i kursen). Vi har medvetet ändrat kursen lite för att ha denna IKT-uppgift medan skolan är stängd för normala lektioner. Vi både hoppas och tror att denna uppgift bättre passar situationen just nu. Här kommer till sist en del råd.

ALLMÄNNA RÅD:

  1. Ett grupprojekt är alltid krävande. Du måste ta reda på vem som är bra på vad; vem som har de bästa datorkunskaperna och kan olika presentationsprogram; vem som kan rita, illustrera och skapa bilder; vem som är bra på att sammanfatta och samla texter; vem kan bäst tala offentligt; vem är villig att ta på sig ansvaret för gruppen, för detta arbete och se till att de olika delarna slutförs i tid + se till att det finns en plan B…
  2. Om ni är fyra i gruppen så kan det ibland vara bra att arbeta parvis. Vissa elever arbetar bättre parvis och det är lättare att dela upp arbetet
  3. När ni valt vem som skall göra vad – börja med att göra en översikt över din del och skriv sedan ned dina huvudargument/huvudpunkter. Det kan vara bra att först titta i läroboken och sedan titta i ett bra uppslagsverk. Detta hjälper er att få en översikt över perioden och identifiera de viktigaste händelserna, individerna, osv …
  4. Bestäm tidigt hur ni skall göra den visuella presentation. Kommer det att bli en PP (PowerPoint), Keynote, Impress, Google Presentation, Prezi eller något annat presentationsprogram? Det är viktigt att göra detta i början av ert arbete eftersom materialet måste anpassas till det media ni använder. Det är också viktigt att ni använder ett relativt vanligt program så att det finns tillgängligt på datorn eller någon annan teknisk utrustning som ni använder
  5. Alla gruppmedlemmar måste ha tillgång till varandras presentationer – om någon är frånvarande under presentationen så måste någon av de andra gruppmedlemmarna gå in och ta den bit som den frånvarande gruppmedlemmen skulle presenterat
  6. Öva, öva, öva, öva … En bra prestation är en väl inövad ”föreställning”!
  7. Om ni stöter på problem som är svåra att lösa – kontakta er handledare (lärare) så tidigt som möjligt!

Inför IKT1 så gav vi er följande råd då det gällde den visuella presentationen:

  1. Överarbeta inte din presentation. Håll ned antalet ord på varje sida – detta är ett stöd för en muntlig presentation – inte en essä! Med andra ord så skall de INTE innehålla en längre argumenterande text.
  2. Gör din bakgrund så neutral som möjligt (ingen solnedgång med en surfande snubbe bara för att du längtar efter sommaren …). Detta underlättar läsandet av din text
  3. Du bör ha god kontrast mellan text och bakgrund. Ett allmänt råd är att använda en ljus bakgrund och en mörk text (försök dock undvika en skinande vit bakgrund)
  4. Använd inte märkliga färgkombinationer (till exempel neongrönt med lila eller grönt och rött eftersom de två sista färgerna kan vara svårt för vissa personer att se skillnad på)
  5. Använd enkla typsnitt – inga märkvärdiga “gammaldags” typsnitt. Försök att inte använda mer än högst två typsnitt i presentationen – ett typsnitt för rubrikerna och ett för texten
  6. Använd relevanta foton/bilder. Försök inte krydda dina presentationer med några märkliga illustrationer bara för att du tyckte att de var roliga
  7. Använd inte för många illustrationer på varje sida – det kan ge ett rörigt intryck
  8. Språk och sammanhang! Det är viktigt att din presentation har en logisk följd – att texten hänger samman och visar tydligt den historiska utvecklingen under tidsperioden!
  9. Efter att du skapat din presentation så bör du prova den på någon som har dåliga förkunskaper i ditt ämne och se om de förstår vad du försöker säga…

Muntlig presentation: Till detta kan vi lägga följande råd då det gäller den muntliga delen av presentationen (några råd tillkommer om det blir onlinepresentationer):

  1. Starta med ämne + huvudpunkter
  2. Tala lagom fort med klar och tydlig röst
  3. Läs inte innantill
  4. Vänd ej ryggen mot publiken
  5. Läs inte texten rätt av från det visuella hjälpmedlet
  6. Entusiasm smittar!
  7. Sammanfatta i slutet av presentationen
  8. Håll tiden!!!

Copyright © 2021