HVISTORIA

  • Historia 2020-2021
    • Prövning Historia kurs 1b
    • Prövning – Källkritisk del
    • Prövning – IKT
  • Lektionspass
    • Historia 1b – Kerstin Högberg
    • Historia 1b – Peter Malmberg
    • Historia 1b – Anders MacGregor-Thunell

Historia 1b – Start

Välkommen till Historia kurs 1b!

Eftersom vår första lektion kommer vara via distans så har jag lagt ut de olika delar som jag brukar gå igenom på denna sida. Först och främst en kortare presentation av mig:
Anders MacGregor-Thunell. Född 1955 – finsk medborgare men är idag också svensk medborgare (dubbelt medborgarskap)
Undervisade första gången som vikarie i ämnet “teckning” vid Tynneredsskolan 1976 (21 år gammal och då ej utbildad lärare). Min första anställning (temporär) vid Hvitfeldtska Gymnasiet var 1991 – som historielärare vid IB-programmet. Efter några år i USA så återvände jag så småningom och fick en fast anställning (“tillsvidareanställning“) 1998 vid Hvitfeldtska Gymnasiet – huvudsakligen som historielärare vid IB-programmet. Är utbildad svensk- och historielärare, men har enbart undervisat i historieämnet alltsedan 1999. Tre av mina fem barn har studerat vid Hvitfeldtska Gymnasiet (N, Estet och IB). Att inte bara ha ett lärarperspektiv men också ett föräldraperspektiv på Hvitfeldtska Gymnasiet är intressant. Man får en hel del information via sina barn då det gäller skolan och kollegor.

Efter denna korta presentation så kommer nu dagens lektion. Först så kommer du få lära känna historieämnet via två stycken källkritiska övningar. Det är sedan viktigt att se vad Skolverket anser vi bör göra och hur detta skall bedömas. Efter en översikt av hur vi kommer studera ämnet så följer två stycken uppgifter som du skall göra – ett familjeträd och en historisk tidslinje. Lektionen avslutas med lite studieteknik och metoder som kan vara användbara då man studerar ämnet historia. Så nu är det dags att börja…

 

Några inledande källkritiska övningar

1. Visby brandskattning 1361.
Ta en närmare titt på denna tavla som målades av Carl Gustaf Hellqvist år 1881 (då han bodde i München). Den har en mängd felaktigheter – med andra ord en historieförfalskning!
Klicka på målningen (så den blir större) och se om du kan upptäcka vad som är historiskt felaktigt…
Sedan kan du läsa olika historikers kommentarer om de historiska felaktigheterna under målningen.

a. Brandskattningen av Visby – Epok
b. Brandskattningen av Visby 1361
c. Visby 1361 Invasionen av Gun Westholm – 2014

2. Last night in Sweden… Under ett kampanjmöte i Florida lördagen den 18 februari 2017 så riktade Donald Trump skarp kritik mot flyktingpolitiken i Europa och nämnde då en incident (terroristattack) som skulle försigått i Sverige. Talet innehåller felaktigheter och är ett bra exempel på vad som händer om man ej undersöker källorna – de faktiska förhållandena. Så vad är det som brustit i Donald Trumps sätt att behandla historiska händelser? Under filmklippet så finns texter från olika tidningar (på engelska) som kommenterade Sveriges reaktion på Donald Trumps påstående om Sverige “last night“.

http://www.hvistoria.se/wp-content/uploads/2020/08/Last-night-in-Sweden.mp4


What did really happen in Sweden last night?

 

Skolverket – ämnespresentation, kursplan, kunskapskrav samt kommentarer

Det är viktigt att du kan se vad Skolverket anser att vi skall gå igenom i ämnet Historia samt hur dina prestationer i ämnet skall bedömas. Därför ligger dessa dokument här. Sidan kommer finnas kvar hela läsåret så du kan närsomhelst gå tillbaka till dem och se vad Skolverket säger. Texterna är lite abstrakta ibland så eventuella förklaringar kan vara nödvändiga. Fråga mig om det är någonting du undrar över så skall jag försöka förklara hur vi har tolkat Skolverkets direktiv och bedömningsgrunder. Nu en kort bakgrund:
2011 så förändrades historieämnet och de teoretiska gymnasielinjerna fick en obligatorisk historiekurs – Historia 1b. Det är denna kurs som du nu skall påbörja. Här är Skolverkets presentation av Historieämnet och kurs 1b:
1. Presentation av ämnet Historia och kursplan Historia 1b: Kurs Historia 1b – Skolverket 2020
2. Kommentarer till kursplan: Kommentarmaterial från Skolverket angående historieämnet 2020
3. Kunskapskrav (betyg): Kunskapskrav, Historia 1b, 100 poäng, Kurskod HISHIS01b

Kursplan HVG (HVG = Hvitfeldtska Gymnasiet)

Detta är VÅR kursplan! Här kan du se vad det är vi kommer fokusera på i ämnet Historia och vilka olika former av prov du kommer göra.
Kursplan Historia kurs 1b: Kursplan Historia 1b 2020-2021

Kursmaterial


Lärobok: Samband Historia Plus av Niklas Ericsson och Magnus Hansson.
Nästa fredag (28/8 2020) är första gången vi kommer ses i klassrummet (N213). Efter en kort stund i klassrummet så kommer vi gemensamt hämta denna lärobok från Norra bokförrådet.
Denna webbplats www.hvistoria.se kommer innehålla material samt instruktioner som är viktiga för denna kurs. Därför är det viktigt att du regelbundet besöker sidorna.

 

Uppgift 1 – Släktträd

Den första obligatoriska uppgiften i Historia kurs 1b är att fylla i ett släktträd och lämna in före nästa lektionspass – torsdag 27/8 (som tyvärr också är en distanslektion).
Släktträd: Släktträd (skriv ut och fyll i för hand – skicka sedan en kopia av det före nästa lektion)
Släktträd – ifyllbart: Släktträd ifyllbart (måste öppnas med Adobe Acrobat – annars kan du ej fylla i det…). Fyll i formuläret – spara det på din dator och skicka den sedan till mig.
Exempel – mitt släktträd: Släktträd Anders MacGregor-Thunell

Om vi inte känner till vår släkt speciellt väl eller har en okänd far, farfar, morfar, etc… finns det någonting som vi kan göra för att försöka finna vår biologiska släkt? Svaret är naturligtvis – Ja. Vi kan försöka finna spår via vårt DNA! Detta kan bjuda på många olika överraskningar vilken denna video visar…

http://www.hvistoria.se/wp-content/uploads/2020/08/DNA-Journey.mp4

Här är de spår jag funnit via mitt DNA (inte några stora överaskningar):
Exempel – MacGregor DNA: DNA Resultat från två olika företag

Uppgift 2 – Tidslinje

Den andra uppgiften är att skapa en tidslinje som beskriver den historiska utvecklingen. Dra ett rakt streck på en tom sida och markera olika historiska epoker (perioder) med lodräta småstreck – och sätt ut ungefärliga årtal för dessa historiska epoker. Starta med “Big Bang“. Skicka in den under denna lektion (att du skickat in denna uppgift ger mig möjlighet att se att du fortfarande är närvarande under denna lektion så det är viktigt att du ej glömmer av det…).

 

Studieteknik

Den sista delen av vår första lektion (digitalt) är någonting som jag vill att ni skall ha läst före fredagslektionen nästa vecka – så denna del måste inte göras under dagens lektion! Vi kommer tala lite om studieteknik och konsten att skapa anteckningar när vi ses i klassrummet. Tänk igenom hur ni studerar idag och på vilket sätt ni skapar anteckningar. Nu till avsnittet om “Studieteknik“:

Att tala om för årskurs-3 elever hur de bör studera borde ej vara nödvändigt. Ni som redan har upptäckt en bra metod och märkt att den ger er de resultat som ni förväntat är bara att lyckönska, men mina många år som historielärare har visat att det ofta ändå är nödvändigt att säga någonting om olika metoder för att vara så effektiv som möjligt då man försöker ta till sig ämnet historia. Det är inte endast faktakunskaper som skall läras in utan dessa kunskaper skall bearbetas för en förståelse av vår historia. Metoderna har, precis som historien, förändrats genom åren. Här är först en kort översikt av “Historien om studieteknik“.
HISTORIEN-OM-STUDIETEKNIK
För att betona aktuell forskning så är videoklippet (TED talk) med Angela Duckworth publicerat här (med svensk text):

http://www.hvistoria.se/wp-content/uploads/2020/08/Angela-Duckworth-Grit.mp4

Allra sist så har jag lagt ut en sammanfattning av metoder för att underlätta studierna i historieämnet. Titta igenom dessa förslag – kanske finns det delar som kan göra dina studier lättare och mer effektiva…
SKAPA ANTECKNINGAR

Det var allt för denna lektion – tack för idag!

 

Läxa till torsdag 27/8: Uppgift 1 – Släktträd!
Läxa till fredag 28/8:
“Studieteknik” – “Anteckningsteknik“

Copyright © 2021